Ouders

Verblijf in een leefgroep

Voor wie?

Wanneer je kind tijdelijk niet meer thuis kan wonen, proberen wij hem/haar zo goed mogelijk in één van onze leefgroepen op te vangen, te begeleiden en kansen te bieden om te groeien.

Wat doen jullie?

Het aantal dagen dat je kinderen per week in de leefgroep verblijven, wordt individueel afgesproken.

Jijzelf en je kinderen kunnen ondertussen wat tot rust komen en wat verder afstaan van de problemen. Het geeft jullie de gelegenheid om alles eens rustig op een rijtje te zetten, bepaalde problemen op te lossen, de relaties opnieuw te herstellen, …

Jij blijft wel zoveel mogelijk betrokken bij het dagelijks leven van je kinderen. Dit houdt in dat beslissingen over hun opvoeding zoveel mogelijk door jou genomen worden, bijvoorbeeld hun studiekeuze.

Ook vragen we je om zoveel mogelijk contact met je kinderen te houden. Familiecontacten kunnen voor iedere jongere anders zijn: bezoek ter plaatse in Huize Levensruimte, bezoek bij je thuis voor een dag, één of meerdere weekends bij je thuis, een deel van de vakantie bij je thuis, … . Er wordt ook met jullie afgesproken of en wanneer er contact kan zijn met elkaar via telefoon en / of internet.

Wij trachten ook zoveel mogelijk samen te werken met belangrijke personen uit de familie, buurt, school van de kinderen, …

Wie begeleidt ons?

Begeleidend team

De begeleiders in de leefgroep dragen zolang je kinderen er verblijven verantwoordelijkheid en zorg over hen. Bij deze mensen kunnen je kinderen ook terecht voor een babbel, een klein of groot probleem, een vraag,… Zij bieden hen een luisterend oor of een helpende hand.

Individuele begeleiders

Er zijn twee begeleiders van de leefgroep die jullie gezin individueel begeleiden.

Zij zullen veel met jullie praten, overleggen, afspraken maken, begeleidingsmomenten of bepaalde activiteiten doen,…

De hulpverleningscoördinator

Deze persoon zoekt samen met de twee individuele begeleiders (en de andere begeleiders van de leefgroep) naar een goede manier om jullie begeleiding waar te maken.

Hij/zij doet samen met de teamverantwoordelijke het kennismakingsgesprek met jullie om zo een beeld te krijgen van wat jullie anders zouden willen. Dit wordt het doel van onze begeleiding.

In het handelingsplan en de evolutieverslagen zal de hulpverleningscoördinator samen met jullie schrijven hoe jullie dit doel willen bereiken. Op regelmatige tijdstippen wordt dit met de verwijzer besproken.